În ediția de luna aceasta a newsletter-ului de comunicare nonviolentă:
Articolul ”Fără quick-fix-uri în dezvoltarea personală”.
Oportunități pentru cei care vor să ofere CNV către alte persoane.
”Ziua Nonviolenței” în România, ediția 2024.
Care sunt opțiunile tale dacă ești la început cu CNV.
Alte recomandări
”CNV este bazat pe abilități de limbaj și comunicare care ne întăresc abilitatea de a rămâne umani, chiar și în cele mai vitrege condiții. Nu e nimic nou: tot ce este integrat în CNV este cunoscut de secole.”
Marshall Rosenberg
"NVC is based on language and communication skills that strengthen our ability to remain human, even in the harshest conditions. Nothing is new: everything integrated into NVC has been known for centuries."
Fără quick-fix-uri în dezvoltarea personală
Articol scris de Alexandru Moldovan
„Într-o eră a soluțiilor instant și a 'hack-urilor' rapide, tot mai mulți oameni sunt tentați să caute scurtături, inclusiv atunci când vine vorba de îmbunătățirea abilităților de viață. Fie că discutăm despre dezvoltare personală, abilități soft în carieră sau relațiile interpersonale, observ o tendință generală de a grăbi procesele și de a căuta rezultate imediate. De preferat, 30 de secunde pe TikTok! De exemplu, inclusiv în discuțiile cu oameni din resurse umane, mi se pare greu de înțeles cerința ca în 45 de minute de training online pe tema 'feedback-ului constructiv' să se rezolve problemele a 500 de angajați care nu știu (sau nu vor?) să-și ofere feedback.
După părerea mea, căutarea unui 'quick-fix' nu doar că este ineficientă, dar subminează însăși ideea de dezvoltare autentică și durabilă!
Adevărul despre "quick fix-uri"
În cultura actuală, suntem învățați să căutăm și să valorificăm rapiditatea și eficiența. De la aplicații care promit să te învețe o limbă străină în câteva zile, la diete miraculoase care promit rezultate rapide, sau la învățatul cu o noapte înainte de examen, ne confruntăm constant cu tentația soluțiilor rapide. Cu toate acestea, majoritatea acestor scurtături nu funcționează pe termen lung.
Un exemplu clar este cel al exercițiilor fizice: deși suplimentele sau steroizii pot părea o soluție rapidă pentru creșterea masei musculare, efectele adverse sunt numeroase, iar rezultatele obținute nu sunt durabile, ba chiar vin cu un cost grav la nivelul sănătății. În schimb, dezvoltarea naturală și susținută prin exerciții constante și o alimentație echilibrată, deși durează mai mult, oferă rezultate mult mai satisfăcătoare și durabile, cu aproape zero efecte secundare negative.
Având în vedere că, în ultimii 8 ani, am lucrat cu câteva sute de participanți care au vrut să învețe să comunice cu mai multă empatie, pot spune că același principiu de dezvoltare se aplică și aici. Vrei doar să memorezi un clișeu verbal în patru pași, ca să știi cum să-l „rezolvi” data viitoare pe șeful tău când te critică? Este suficient să aloci maxim 5 minute. Dar, dacă vrei cu adevărat să înțelegi ce își dorește și să reușești să dezvolți o relație de încredere și colaborare pe termen lung, ai nevoie de ceva mai mult timp.
Importanța dedicării și a repetiției
În orice proces de învățare, repetarea și dedicarea sunt esențiale. Așa cum Jim Kwik explică în cartea sa ”Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life”, „învățarea nu este un eveniment, ci un proces continuu”. Este imposibil să înveți o abilitate complexă, cum ar fi ascultarea empatică sau exprimarea autentică, fără a investi timp și energie în mod constant. De fapt, cu cât volumul de timp investit conștient devine mai mare, cu atât acesta devine o calitate în sine, deoarece fiecare repetare contribuie atât la o înțelegere mai profundă, cât și la o absorbție mai eficientă a noilor cunoștințe.
Nu putem grăbi creșterea fără a compromite calitatea. Este valabil atât în natură, cum este cazul legumelor, cât și în dezvoltarea abilităților umane. Schimbările autentice cer timp, răbdare și muncă constantă. În cartea ”Atomic Habits”, James Clear subliniază că „micile îmbunătățiri zilnice duc la progrese mari în timp”. Este necesar să faci pași mici, dar constanți, să îmbrățișezi răbdarea țestoasei și să eviți tentația iepurelui rapid.
Imersiunea sprijină absorbția
O altă capcană des întâlnită este dorința de a face prea multe lucruri într-un timp scurt, ceea ce duce la o lipsă de profunzime, în ciuda unui volum mare de experiențe. E ca atunci când ești la 'all inclusive' și îți umpli farfuria cu 10 feluri de mâncare: nu mai ții minte ce ai mâncat, ci doar că te doare stomacul. Sau ca atunci când mergi într-un city break și încerci să vizitezi 20 de obiective turistice în două zile: faci 40.000 de pași, 108 poze pentru Instagram, dar nu ai trăit nicio experiență semnificativă și nici nu ți-ai făcut o idee despre cultura locală. (Nu e ca și cum aș vorbi din experiență! :) )
Același principiu se aplică și în învățarea abilităților de comunicare. Nu cred că este suficient să te uiți la 10 TikTok-uri despre cum să răspunzi la un 'NU'. Adevărata schimbare de comportament vine din aplicarea constantă și repetată a acestor concepte în viața de zi cu zi.
Lupta cu îndoiala și percepția eșecului
Una dintre cele mai mari provocări în orice proces de dezvoltare personală este lupta cu îndoiala în propriile puteri și frustrarea aparentei lipse de progres. La un moment dat, e posibil să te întrebi dacă tot efortul tău are sens. Te dedici, îți faci temele, aplici ceea ce ai învățat în jocurile de rol, dar tot ți se pare că ești stângaci și că nu ai făcut vreun progres semnificativ. Și, ca să fie treaba și mai „ușoară”, începe și presiunea socială! Mai ales când cei din jur nu înțeleg prin ce treci și te iau la mișto: „Ce glumă bună! Degeaba mergi la CNV, că nu se prinde nimic de tine...”
Cu toate acestea, este important să înțelegi că această percepție de eșec face parte din procesul de învățare. În cartea ”Mindset: The New Psychology of Success”, autoarea Carol S. Dweck subliniază că cei care au un „mindset de creștere” înțeleg că greșelile sunt oportunități de învățare, nu bariere. Este esențial să accepți că nu vei reuși perfect din prima și că, de fapt, singura modalitate de a eșua în acest proces este să abandonezi de bună voie.
Așadar, de unde îți poți trage energia să continui? Chiar dacă rezultatele nu sunt încă evidente, dorința de a trăi o viață autentică, cu relații sănătoase și armonioase, poate fi motivul cheie de încurajare. Fie că este vorba despre relațiile cu cei dragi, despre echipele în care lucrezi sau despre comunitatea din care faci parte, investiția în abilitatea de a comunica eficient este una dintre cele mai importante pe care le poți face pentru tine.
Cel puțin pentru mine, oricât de mult am analizat nevoile umane universale, după ce am depășit nevoile de siguranță materială, aproape toate celelalte nevoi sunt puternic influențate de tipul de relații pe care le am cu alți oameni. La tine cum este?
Concluzie
Guy Burgs spunea în una din prelegerile sale: ”Take your time. It is not a long time. Do a little less, but a little better. In the end, it does not matter what you do. It is the heart of how you do it.” („Dă-ți timpul necesar. Oricum nu este prea mult. Fă un pic mai puțin, dar un pic mai bine. De fapt, nici nu contează ce faci. Cel mai mult contează CUM faci orice faci.”)
Fiecare dintre noi știe care este cel mai important lucru în viața sa în acest moment. Putem căuta scurtături, ne putem încărca agenda cu tot ce am putea face, putem tăia din somn, lectură sau relaxare.
Ce-ar fi să încercăm și direcția opusă? Să facem din calitatea relațiilor o prioritate, iar de acolo să căutăm eficiența în muncă și bucuria în viață. Mult succes!
Pentru cei care vor să ofere CNV
12 sept - 21 nov 2024, ONLINE, limba engleză: ”Facilitate NVC Groups with Joy and Confidence” cu Mary Mackenzie.
3 - 5 octombrie 2024, Cluj-Napoca, limba engleză: ”Authentic Facilitation” cu Kathleen Macferran.
Recomandări când vrei să împărtășești informații despre Comunicare Nonviolentă către alte persoane
Ziua Nonviolenței în România, ediția 2024
2 octombrie, București: Rezervă-ți locul.
6 octombrie, Cluj-Napoca: Înscrieri deschise.
12 octombrie, Brașov: Locuri limitate.
Dacă ești la început cu CNV
”Cinci situații dificile”, mini-curs gratuit înregistrat.
”Curs de compasiune”, curs înregistrat.
”Grupă de studiu CNV”, Cluj-Napoca, start la 12 înscrieri.
”Grupă de studiu CNV”, ONLINE, start în 11 feb 2025
„Când crezi despre cineva că se plânge, ești deja în faza de diagnostic. Învață în schimb cum să te bucuri că îți spun de durerea lor.”
Marshall Rosenberg
“When you see someone as complaining you are already in diagnosis. You have to learn how to enjoy their pain.”
Alte recomandări
PODCAST
”Simple ways to feel great every day”. Episod din podcast-ul ”The Happiness Lab” cu Laurie Santos
Medicii încep să realizeze importanța fericirii ca prioritate în sănătatea personală și publică. O discuție angajantă cu autorul și doctorul Rangan Chatterjee.
VIDEO
”Ce ne spune Teoria Jocurilor despre viață, univers și despre … tot restul!”
”Unul dintre rarele videoclipuri care, literalmente, ar trebui urmărit de toată lumea. O interacțiune frumoasă între matematică, filosofie, biologie, psihologie și natura universului.”
„Pe termen scurt, adesea mediul este cel care modelează jucătorul... dar pe termen lung, jucătorii sunt cei care modelează mediul.” Cuvinte după care să te ghidezi în viață.
REEL
”Ai 8 minute?” Acesta e codul folosit de Simon Sinek cu cei mai buni prieteni ai săi când are nevoie de ajutorul lor.
”Nu e onoare mai mare pe care o poți oferi unui om: totala ta atenție și prezență!
Vezi în acest reel, cele mai importante idei ale acestui interviu.